Hasi műtét, sztóma, hasfali sérv, 1 év haskötő viselés – mit tehet ilyenkor a gyógytornász?

Hasznos lehet egy ismerősének? Ossza meg vele a cikket:

Évi történte márciusban lesz 2 éves, jelenleg egyre jobban van, már komoly törzs stabilizáló tréninget végez. Bár garanciát nehéz vállalni, de talán mondhatjuk, biztonságosabban tekint a várandósság elé, melyben drukkolunk, hogy mihamarabb része legyen. Ő így foglalja össze az elmúlt, majd 2 évet:

„Krisztával a kétszeres hasi műtétem utáni rehabilitációm miatt vettem fel a kapcsolatot 2018 augusztusában. 2017 márciusában fejlődési rendellenesség miatt elvesztettük a babánkat, s a terhességmegszakító műtétem következményeként colostómám lett 5 hónapig. (A vastagbelemet kivezették a hasfalamon.) A záróműtétet követően decemberben sérvkapum lett a kivezetés helyénél. Amikor Krisztát felkerestem, már több mint egy éve haskötőt hordtam. 

Nagyon tetszett, hogy Kriszta minden kórelőzményemet, leletemet elkérte, s holisztikusan vizsgálta az egész testemet, nem csak a problémás területtel foglalkozott. Havi rendszerességgel találkoztunk, mindig kaptam újabb és újabb gyakorlatokat, amiket otthon végeztem el. Kriszta ajánlására kerestem fel Molnár Angélát is, akihez viszcerális manuálterápiára jártam, mely a műtétek következtében kialakult szervek közötti letapadásokat oldotta fel. 

A közös munka első mérföldköve számomra az volt, hogy kb. 2 hónap alatt fájdalommentesen el tudtam hagyni a haskötőmet. Ezután kinesiotape szalaggal támogattam meg a sérvkapum körüli területet. A fokozatosan erősített gyakorlatok és a viszcerális manuálterápia együttesének köszönhetően elmúltak a korábbi nyilallások és fájdalmak a hasamban, illetve ma már tape nélkül is hosszú időre panaszmentes vagyok. 

A tornát kitartóan folytatom, s most ismét a babavárásra készülünk. A Krisztával való munka sokkal hatékonyabb volt, mint bármilyen korábbi gyógytorna, amit korábban végeztem. Ajánlom mindenkinek, aki valódi megoldást keres, s hajlandó beletenni a kitartó munkát is, ami meghozza a várt eredményt!” – Kucsora-Kasza Évi

Mik a tanulságok az ő esetében? Mi, az ami minden szakember és hasonlókon áteső számára fontos gondolat?

Hasi műtét után a belső szerveket körülvevő kötőszöveti burkok állapotát rendezni kell. 

Belülről kifelé érdemes haladni a terápiában. Évi elsősorban törzserősítéssel keresett meg, de egyértelmű volt, hogy, csak a mozgatószervrendszer felől megközelítve, nem lesz sikeres a közös munka.  A viscerális manuálterápia, melyről itt olvashattok, ennek a hasi munkának az eszköze.

Le és összetapadások a hasi szervek között. Hasi műtét után a torna elengedhetetlen ezek rendezésére.
Le- és összetapadások a hasi szervek között. (Ha „bírod” katt még ide)

Csapatmunkában érdemes gondolkodni

Mivel én nem vagyok járatos a fenti terápiában, természetes volt, hogy hozzáértő kollégához küldöm, hiszen egy cél van: a páciensen segíteni. Én most (már többedjére) Molnár Angélával dolgoztam együtt, aki a Manuálisterápia rendelő vezető szakembere. Én vittem a komplex mozgásterápiát, ő a viscerális terápiát. Mindig együtt érdemes alkalmazni.

Molnár Angéla a Manuális Terápia rendelő vezető szakembere.

1 évig nem szabad hagyni hordani a sérvkötőt/haskötőt! Miért?

Az aktív, tartó apparátusunk (elsősorban izmaink) azt érzékelik, hogy rájuk már nincs szükség és a szervezet szépen leépíti őket (mintha 1 évig gipszben lenne a kezed).

A kötőszöveti rendszerünk (majdnem minden idesorolható) pedig egy állandó összenyomott, préselt állapotban van, ahol nem jön létre mozgás és a műtéti hatásokon túl is létrejönnek letapadások (mintha állandóan egy szoros nadrág lenne rajtad, amiben nem tudsz leguggolni vagy lehajolni).

A belső szerveink mozgása is korlátozott, pedig naponta, a légzéssel összhangban, akár több száz métert is kellene mozogniuk, ez szükséges az optimális funkciójukhoz.

Ha lehet, akkor a fentihez hasonló módon konzervatív módon kell megpróbálni kezelni a sérvet, (ha ez a fűző hordás oka), ha ez nem megy, akkor meg kell műteni és majd utána dolgozni vele. DE 1 évig passzív támasztás adni valakinek HIBA!

Hasi szervek mozgása légzés közben.

  • ha már ilyen hosszú ideig hordott fűzőt, akkor viszont nem szabad egyik napról a másikra elvenni (tudod vannak azok az ázsiai és afrikai nők, akik a nyakukon sok fémgyűrűt hordanak gyermekkoruk óta, s, ha leveszik róluk, akkor megfulladnak, mert teljesen ehhez adaptálódtak már).
  • személyes, szakmai vélemény: haskötőben/fűzőben nem tornáztatok senkit sem, olyan gyakorlatokat szükséges adni, amit az aktuális státusszal meg tud csinálni.

Elképesztően fontos a légzés rendezése, mely Évi esetében is központi szerepet töltött be

Gyakran elbagatelizálják szakemberek, pedig gondolj csak bele, meddig bírod ki légvétel nélkül? Ugye, hogy esszenciális az optimális légzés?

Holisztikus szemlélet nélkül nincs siker!

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hasi műtét után, mit tegyek, hogy ne legyen sérvem, ne legyen összenövésem?

Hasi műtét után milyen gyógytornát végezzünk, hogyan használjuk a haskötőt, hogy megelőzzük a hasfali sérvet, hegsérvet és a szöveti le és összetapadásokat.

Gerincsérv? „Becsípődés”? Téged is utolérhet?

Hogyan segíthet a gyógytorna az átlagember számára a gerincsérv megelőzésében? Olvassa el a gyógytornász ajánlását és csökkentse a rizikófaktorokat!
Az Egészség Akadémia kurzus 6 modult tartalmaz hatásos elméleti és gyakorlati elemekkel.

Koncsek Krisztina vagyok, gyógytornász, holisztikus terapeuta, TestSzobrász®, Egészségtan tanár, Erőnléti edző és Coach. A reménytelennek tűnő mozgásszervi esetek specialistája. Komplex terápiás rendszerem 25 év tapasztalatán alapul.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hasi műtét után, mit tegyek, hogy ne legyen sérvem, ne legyen összenövésem?

Hasi műtét után milyen gyógytornát végezzünk, hogyan használjuk a haskötőt, hogy megelőzzük a hasfali sérvet, hegsérvet és a szöveti le és összetapadásokat.

Gerincsérv? „Becsípődés”? Téged is utolérhet?

Hogyan segíthet a gyógytorna az átlagember számára a gerincsérv megelőzésében? Olvassa el a gyógytornász ajánlását és csökkentse a rizikófaktorokat!

Fókuszban: a SARKANTYÚ

Sarkantyú torna a gyulladáscsökkentő krémek helyett! Csökkentse egyszerűen a flip-flop papucsok fájdalmas következményeit és a csontkinövés veszélyét!

Iratkozzon fel a hírlevélre, ha rögtön az email fiókjába szeretné megkapni a legfrissebb szakmai tanácsaimat

Feliratkozás várólistára:

Feliratkozás várólistára:

Feliratkozás várólistára: