Bokaficam, izomhúzódás? Mit tegyünk a lágyrészsérülésekkel?

Hasznos lehet egy ismerősének? Ossza meg vele a cikket:

Kezdjük azzal, hogy mik azok a lágyrészek?

Tágabb értelemben azok a szövetek, amik nem „csontosak”, kálcium (és egyéb ásványi anyagok) nem szilárdítja. A lágyrészek (lágy szövet=soft tissue) gyakorlatilag a testen mindenhol megtalálhatóak. Lágyrész az izom, ín, szalag, ízületi tok, bőr, bőr alatti egyéb szövetek, erek stb. (Minden, ami puha rajtad.)

Lágyrész sérülések alatt ezen képletek sérüléseit értjük. Ha például mész az utcán, és belelépsz egy gödörbe, magad alá fordul a bokád, akkor biztosan elszenvedsz lágyrész sérülést (és kisebb eséllyel csontod is törhet). Az összes pl. a bokád külső részén található szövet sérül, szakad húzódik stb. A lágyrész sérülések lehetnek zúzódások, húzódások, szakadások.

koncsek krisztina gyogytornasz holisztikus terapeuta bokaficam izomhuzodas lagyreszserules kezelese 3

Ha már képben vagyunk, már csak azért is, mert jó eséllyel a legtöbb ember elszenvedett már ilyet életében, akkor beszéljük meg, hogy milyen tünetekkel jár, és mit is lehet és kell tenni, ha elszenvedünk egy ilyen kisebb balesetet.

Mit érez ilyenkor a szerencsétlenül járt egyén?

A gyulladás tüneteit. A gyulladás egy természetes és tökéletesen komponált folyamat a test részéről a szövetkárosodásra. Élettani és maximálisan normális reakció! Ezt fontos, hogy megértsd, így fogod érteni, mit javasolt és mit nem tenni!

Mik ezek a tünetek?

Fájdalom, duzzanat, pirosság, melegség, és az adott terület funkciójának kiesése (ha maradunk a bokánál, nem fog tudni bokaként funkcionálni, nem nagyon mozog majd, járni sem igazán tudsz).

Mi a teendő ebben az esetben?

Na ez egy jó kérdés!

Ugyanis, jó eséllyel kívülről senki sem fogja tudni 100% biztonsággal megmondani, hogy van – e pl.: csonttörés, vagy egyéb komolyabb sérülés, mert ezek megítélése orvosi feladat és kompetencia. Minden más sérülés is első körben egyébként ez lenne. Mégsem megyünk minden sérüléssel orvoshoz, de miért?

Egyrészt, a legtöbb ember bír egy józan belátás képességével, ami alapján megítéli, hogy mennyire nagy a baj és mérlegel. Továbbá őrült módon túlterhelt a rendszer, és végül sajnos sok embernek van negatív tapasztalata, merthogy érdemben nem kap segítséget. Ezekkel nem is lenne gond, mert a testünk valóban elég jól teszi a dolgát, ha ideális feltételeket biztosítunk. Na, de erről informálni kell az embereket. És itt a gond, hogy ez elmarad vagy éppen mára már rég túlhaladott protokoll szerint kap tanácsot.

De térjünk vissza oda, hogy mi legyen az orvossal?!

tünetek súlyossága adhat iránymutatást. Ha fent említett tünetek erőssége, súlyossága eléri a tűrőképességün határát, ne várakozzunk!ha fakírok vagyunk, vagy tényleg zsigerig csalódottak az egészségügyi rendszerben, akkor a tünetek változását vegyük figyelembe.

Ha egy folyamatos, jelentős romlás, a fenti tüneteken kívül egyéb panaszunk van, vagy hirtelen megjelenik pl.: érzéskisés, mozgásképtelenség (nem a fájdalom miatt) vagy éppen egy türelmi idő után sincs javuló tendencia akkor mindenképpen forduljunk szakorvoshoz.bármikor menjünk orvoshoz, ha az bennünket megnyugtat, vannak egyéb társbetegségek, amik rizikót jelenthetnek, vagy éppen nem tudjuk megírélni, hogy ez enyhébb sérülés vagy komolyabb.

A hogyan tovább? kérdésre különítsünk el 3 irányt.

1. Bármikor is orvoshoz megyünk, és kiderül, hogy ez egy komolyabb sérülés pl.: csonttörés, idegsérülés, teljes izomszakadás, akkor azoknak van speciális protokolljuk, jó eséllyel indul egy komolyabb orvosi terápia majd, így ebbe most ne menjünk bele.

2. Orvoshoz megyünk, és kiderül, hogy hál istennek csontunk nem törött, nincs nagy baj, megkapjuk „a jegelje, pihentesse, kenegesse” szent 3as tanácsokat.

3. Nem megyünk orvoshoz, mert úgy ítéljük meg, hogy nem indokolt.* És korábbi tudásunk, tapasztalatunk szerint a szent 3ast alkalmazzuk.

Na, ez utóbbi 2 esetben lehet a következőket átgondolni.**

A gyulladás öt fő jele, fázisa a funkcióvesztés, a bőrpír, a duzzanat, a hő és a fájdalom.

A tapasztalt tünetek élettaniak, normálisak, fiziológiásak. Kellenek ahhoz, hogy a test el tudja kezdeni a regenerációt. Mindennek értelme van. Most a gyulladás pontos fázisaiba és történéseibe nem mennék bele, könyvek is kevesek rá, a lényeg, hogy bár szubjektíve nagyon kellemetlen, de roppant hasznos. Ezt fogadjuk el.

És akkor itt jön a 22 – es csapdája, mert a legtöbb információ, amit ezekhez a mérsékelt sérülésekhez az ellátás során kap az ember (szent 3as), gyakorlatilag ezzel szembe megy és talán mondhatjuk, hogy ellentétes hatást vált ki.

Ezt nem én mondom. Ez élettan, kórélettan és ma már egyre több tanulmány álláspontja. Vegyük a duzzanatot és pirosságot:  hajszálerek, nyirokerek, sejtek stb. sérülnek a trauma során, így folyadék áramlik a szövetek, sejtek közé, ezen kívül még keringés fokozódás is létrejön (ez  a pirosság oka) hogy minél több, a gulladásos folyamatban szerepet játszó sejt, anyag minél könnyebben elérhető legyen. Pl.: sok fehérvérsejt áramoljon oda, amik mondjuk megkezdik  sérült szövetek „eltávolítását”. De ezer féle sejt, kémiai anyag van, amik ilyenkor szépen teszik a dolgukat.

Mennyire zseniális már ez az automata, önműködő rendszer, ugye? Mint a számítógépeden a vírusirtó!  Ha észlelsz valami galibát, lefuttatod, vársz, nem nyúlsz a géphez (!) és amikor kiírja, hogy mit talált háromszor átgondolod, hogy most melyik gombot nyomd meg, nehogy ne tegye karantéba, mert akkor baj lesz. DE nem nyúlsz bele a folyamatba, mert akkor megakad és kezdheted előről, ugye?!

Amikor elkezded jegelni, hűteni, mert piros és meleg, AKKOR belenyúlsz a folyamatba!

Leállítod a vírusirtót épp a művelet közepén! A jegelés rontja a keringést, ezáltal rontja a szervezet gyulladásos folyamatát, ami a reparációról szól! Sőt, ha úgy tetszik hibernálod abban az állapotában a szöveteket. (Mint, amikor lefagy a géped….grrr….).

A gyulladáscsökkentők használata és a teljes kímélet, passzivitás is sajnos ebbe a zseniális, önműködő regenerációs folyamatba avatkozhat bele.

Egy betegtájékoztató portálon olvastam egy cikket, ezt írta benne: „Amennyiben a szervezet védekező rendszere hatástalanította és kiürítette a gyulladást kiváltó anyagot, bekövetkezik a gyógyulás.” Na, mondom ez tök jó, erről van szó, végre leírják. De a következő körben pedig jött a gyulladáscsökkentő krém, tabletta ajánlása, ha megakad a folyamat. Hát hogyne akadna meg, ha például folyamatosan jegeljük!

Szóval át kell gondolnunk a folyamatos jegelés, gyulladáscsökkentő használat, és teljes pihentetés korábbi elveit (RICE/ICE protokollok). Ellentmondanak az élettani és kórélettani alapelveknek.

Sajnos kivételek mindig vannak, olyan esetek, amikor hiba csúszik a gépezetbe, pl.: a gyulladás folyamata megakad, nem tud megtörténni a regeneráció, nagyon erős a fájdalom stb.

Ezért kell és javasolt minden esetben, haladó szemléletű, jól képzett szakemberrel konzultálni, legalább egyszer, mert ott fény derülhet az egyéb tényezőkre, amik visszavetik a gyógyulást pl.: a gyulladáscsökkentést megakasztó étrend.

Na, de akkor mit tegyél? Mi lehet a szent 3as -t leváltó modernebb szemléletű megoldás? Mit tegyél a lágyrészsérülésekkel? Folytatása következik, a haladó szemléletű protokollokról.

Esettanulmány

G. régi pácienseim, hatalmasatt esett biciklivel, amit a térde bánt. De mivel már szépen végig csináltunk egy boka rehabot, ahol egyébként jóval a sérülés után keresett meg, nem várt heteket, gyakorlatilag pár órán belül már hívott is, hogy mi legyen. Néhány keresztkérdés és egyeztetés alapján megbeszéltük a stratégiát, melyről egyelőre csak annyit, nem szerepelt benne a jegelés, teljes pihentetés, és a gyulladáscsökkentés is csak B terv volt.

koncsek krisztina gyogytornasz holisztikus terapeuta bokaficam izomhuzodas lagyreszserules kezelese 2

A sérülés után 4 nappal ezt írta nekem:

A térdem lassan javul, fokozatosan növelem a távot, séta, 2-3 km segédeszköz nélkül, kis fájdalommal (1-3/10). Néha pihenő helyzetben, fekve is érzékeny (1-2/10). Nem mentem el röntgenre. A nagyon behajlított póz egyelőre még érzékenyebb. Köszönöm.

Én az 5. napon láttam, elképesztően jó állapotban, ami a képet elnézve igencsak szuper eredmény! A 4 napos otthoni „kezelésében” egy regenerációt támogató stratégia mentén dolgozott, egy korábban már jól edukált páciens. Most kapott újabb gyakorlatsort, nem végezetem semmilyen manuális technikát, csak aktív gyakorlatokkal dolgoztunk. Ezerféle technikával leheten kezelni, de én vallom, ha a test végzi a dolgát, nem veszem el azt a sikert (értsd megküzdés, alkalmazodás stb.), amit egy sikeres gyógyulás jelent.

A test egy inteligens rendszer, ha ideális feltételeket biztosítunk, akkor képes a saját regenerációját a legtökéletesebben végezni. Nekem itt annyi dolgom volt, hogy az ideális feltételekhez vezető utat mutassam.

*Egyéni belátás szerint járjunk el.

** A leírtak nem minősülnek orvosi tanácsnak, azokat mindenki saját felelősségére fontolj meg/alkalmazza.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hasi műtét után, mit tegyek, hogy ne legyen sérvem, ne legyen összenövésem?

Hasi műtét után milyen gyógytornát végezzünk, hogyan használjuk a haskötőt, hogy megelőzzük a hasfali sérvet, hegsérvet és a szöveti le és összetapadásokat.

Gerincsérv? „Becsípődés”? Téged is utolérhet?

Hogyan segíthet a gyógytorna az átlagember számára a gerincsérv megelőzésében? Olvassa el a gyógytornász ajánlását és csökkentse a rizikófaktorokat!
Az Egészség Akadémia kurzus 6 modult tartalmaz hatásos elméleti és gyakorlati elemekkel.

Koncsek Krisztina vagyok, gyógytornász, holisztikus terapeuta, TestSzobrász®, Egészségtan tanár, Erőnléti edző és Coach. A reménytelennek tűnő mozgásszervi esetek specialistája. Komplex terápiás rendszerem 25 év tapasztalatán alapul.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hasi műtét után, mit tegyek, hogy ne legyen sérvem, ne legyen összenövésem?

Hasi műtét után milyen gyógytornát végezzünk, hogyan használjuk a haskötőt, hogy megelőzzük a hasfali sérvet, hegsérvet és a szöveti le és összetapadásokat.

Gerincsérv? „Becsípődés”? Téged is utolérhet?

Hogyan segíthet a gyógytorna az átlagember számára a gerincsérv megelőzésében? Olvassa el a gyógytornász ajánlását és csökkentse a rizikófaktorokat!

Hasi műtét, sztóma, hasfali sérv, 1 év haskötő viselés – mit tehet ilyenkor a gyógytornász?

A hasi műtét megelőzésére és a hasi szervek állapotának javítására törekszik, fájdalom és haskötő nélkül? Olvassa el a gyógytornász gyakorlati tanácsait!

Iratkozzon fel a hírlevélre, ha rögtön az email fiókjába szeretné megkapni a legfrissebb szakmai tanácsaimat

Feliratkozás várólistára:

Feliratkozás várólistára:

Feliratkozás várólistára: